Produse

Furnizori

Niciun furnizor

Agentii patogeni isi fac de cap in apa plata

Agentii patogeni isi fac de cap in apa plata

Apa plată îmbuteliată este în centrul unui scandal, după ce Protecţia Consumatorilor a descoperit că indicatorii microbiologici erau depăşiţi de mii de ori în cinci tipuri de produse ajunse la raft.

Alertele alimentare par să nu se mai sfârşească, după ce inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au luat la puricat sticlele de apă plată îmbuteliată din marile magazine din Capitală. După ce au descoperit că brandurile proprii ale unora dintre cele mai renumite hipermarketuri depăşeau de mii de ori indicatorii microbiologici prevăzuţi de lege, specialiştii în alimentaţie publică, dar şi doctorii sunt de părere că este nevoie de mai multă monitorizare, dar şi de mai mult control în aşa fel încât produsele care ajung pe masa românilor să fie conforme şi să nu le pună sănătatea în pericol. Amenzile de 50.000 de lei pe care le-au primit lanţurile de magazine ce au comercializat apă plată neconformă sunt mici comparativ cu consecinţele pe care apa le-ar fi avut asupra sănătăţii consumatorului, atrage atenţia profesorul Nastasia Belc, directorul Institutului pentru Bioresurse Alimentare.

La rândul său, medicul Corina Zugravu a arătat, pentru „Adevărul”, că apa de la reţeaua din Bucureşti este foarte sigură pentru consum. „Cel mai teamă ne este de microorganismele patogene. Personal, prefer apa de la robinet, care este filtrată şi sigură”, a precizat specialistul. Controalele ANPC continuă în perioada următoare după ce în urma unor investigaţii derulate în perioada 4-9 martie, inspectorii au ajuns la concluzia că mărcile Winny, Aro, Calipso, Izvorul Zânelor şi Aqua Queen nu erau conforme. Ulterior, 244 de litri de apă au fost opriţi definitiv de la comercializare şi retraşi din circuitul consumului uman, iar ANPC a extins ancheta în judeţele Ilfov şi Harghita. „Nimeni nu poate să ştie în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa… poate să fie şi de la chiuvetă, şi din lac, şi dintr-un foraj”, a explicat, recent, şi Radu Dumitru, director general Societatea Naţională a Apelor Minerale, care a arătat că în ultimii ani consumul de apă minerală a scăzut de la 1,5 miliarde de litri la doar un miliard de litri pe apă.

Mai multe pe informatii pe www.adevarul.ro