Apa de masă și pericolele ascunse ale produsului confundat cu apa minerală plată
Apa de masă a intrat în regimul alimentar al multor români în ultimii ani. Vândută de retaileri sub formă de apă plată, aceasta este de multe ori confundată cu apa minerală plată, iar prețul unui bidon de 3, 5 sau 10 litri, mult mai ieftin, devine criteriul principal de alegere.
Apa de masă este, în realitate o apă obișnuită extrasă din puțuri normale, de mare adîncime, fără proprietăți minerale. „Este apă de robinet, cum îi mai spunem noi”, a explicat pentru Super-Hrana.ro reprezentantul unei companii care îmbuteliază apă minerală și care a preferat să își păstreze anonimatul.
Eticheta nu prezintă proprietățile produsului
Dacă pe etichetele apelor minerale găsim informații clare și relevante în legătură cu calitatea și proprietățile produsului, obținute în urma analizelor de laborator efectuate pe fiecare lot, la apa de masă găsim doar sursa de unde este extrasă.
Majoritatea companiilor producătoare au puțurile forate în apropierea marilor orașe. Cum mai toate orașele din România au platforme industriale sau gropi de gunoi în apropiere, nivelul nitraților sau al nitriților din pânza freatică este destul de crescut. De asemenea, Ph-ul apei nu trebuie ignorat.
Nivelul nitraților trebuie specificat
„Corpul uman are un Ph de 7.2, deci al apei ar trebui să fie identic sau apropiat. Altfel, vorbim de o apă bazică sau acidă, care nu e tocmai sănătoasă. Din păcate, cei care îmbuteliază apa de masă nu sunt obligați să scrie pe etichetă valorile purității produsului”, ne-a mai spus sursa consultată.
În urmă cu câțiva ani,dintr- un important lanț de supermarketuri din țară au fost retrase în câteva rânduri loturi întregi de apă de masă întrucât nivelul nitraților și al nitriților depășea valorile normale.
Articolul integral pe https://food-retail.agrointel.ro/
Foto: pixabay.com